dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar Osmanlılar, 4 gün sonra, nüfusu İstan-bul'unkine yakın olan Haiep'e girdiler 19 eylülde Hama, 21'de Humus, 27'de Şam alındı. Yavuz 3 ay burada kaldı. Suriye'de OsmanlI düzeni kuruldu. Lübnan da alındı, sancak teşkilâtı kuruldu.
Filistin'i işgale başlıyan Osmanlılar, Sina Yarımadası'na yaklaştılar. Kudüs sancakbey-Iiğine Evrenoszşde İskender Bey, Gazze sancakbeyi iğine de Isa Beyzade Mehmet Bey getirildi. 3ö aralıkta, Müslümanlar'ın 3. kutsal şehri olan Kudüs, 2 ocak 1517'de de Mısır'ın kapısı sayılan Gazze alındı. Yavuz, 12.000 kandille aydınlatılan Mescid-i Aksâ'da namaz kıldı. Sonra, iyice dinlenen ordusu ile, en bü yük cihangirlerin bile başaramadığı, Timur'un geçmeyi göze alamadığı Sina Çölü'nü aşıp AAı-sır'ı almaya karar verdi (Bk. Selim 1.

MERCIDABIK A^EYDAN SAVAŞI, Yavuz'un Tl î fv \\on^:uk Inıparatorluğunu ortadan kaidırnuîk ü::ero oni^^tiaı ikinci şefe-rij4*io kv-^.:andkV lik Zv^erdır; bu zafer sonunda Suri\e OsoK'^nîı ln\paratorluğu topraklarına kv^tilnn^tır.
Çaldıran da İran edildikten sonra devletler den^'iesi Türkiye lehine dönmüştü Mısır' dakf AAemkVk Devleti deriıal askeri redbirler aldı, ^'avuz i4i gizü haber alma teşkilâtı bu Türk ımparatorkıot*nda okıp biten her şeyi hemen öğreniyordu. Bu arada Memlûkler'in
Haîep Beylerbeyi Hayrbay padişaha gizlice
sadakat mektubu göndermişti. Yavuz ise, Iran üzerine yeniden sefere çıkacağı prepagandas* iie Avrupa'yı, Asya'yı uyutuyor, İstanbul'da en yakınlarına bile AAısır seferinden söz açmıyordu; üstelik AAısır AAemlûk Sultanı Kansu Gu rî'ye saygı dolu mektuplar, değerli armağan lar gönderiyordu.
Vezir-i âzam Sinan Paşa 40.000 kişilik bir ordu ile Fırat'ı aşınca, Kahire tehlikeyi anladı. Sultan Kansu, yeğeni Tumanbay'ı saltanat naibi olarak Kahire'de bıraktı, acele Şam'a geldi. Beraberinde Yavuz'un yeğeni Şehzade Kasım da vardı ki, bu, açıkça Osmanlı hü kümdarım tehdit demekti. Az sonra Halep e gelen Sultan Kansu, Şah İsmail'e bağlaşma teklif ettiyse de. Iran, ÇaldıraıYda uğradığı yenilgiden henüz toparlanamamıştı, çeyrek yüzyıl daha bu darbeden silkinecek duruma gelemiyecekti. Abbasi Halifesi
Ol buî'tJ lûlde d(. mani cak I Fil Yarır liğine cakbe tirildi şehrî kapış kandı kıldı, yük c ge
Dünya üzerinde bir noktanın yerini belirtmek için yer yuvarlağı üzerine çeşitli dairelerin çizildiği varsayılır Bunların içinde dünyanın iki kutbuna eşit uzaklıkta bulunmak üzere çizildiği düşünülen çembere «ekvator» denir (Bk. Ekvator). Bir dairenin çevresi 360° (derece)dir. Ekvator dairesini de 360 parçaya bölelim, bu bölme için koyduğumuz işaret noktalarını kutuplara birleş tirelim. Bu durumda ekvatora dik olan, hep si de kutuplardan geçen 360 çember elde ede riz. Bu çemberlere «meridyen» denir. Bütün meridyen dairelerinin boyları eşittir. İki meridyen dairesinin arasındaki uzaklık ekvator üzerinde en büyük değerini alır (Yaklaşık olarak 111 kilometre) Ekvatordan kutupla ra doğru ilerledikçe bu aralık daralır en sa nunda, kutuplarda, bütün meridyen daireleri birleşir.
- Yervüzündeki bir noktayı belirtmek için
gelen yanmada biçiminde, az dalgalı toprak !arm orta kesiminde kurulmuştur Edirne şe!' rine 91 km uzaklıktadır. 2 mahalleden me' dana gelmiştir. Nüfusu 2.000'i geçer (196 sayımı: 2.118).
Meriç Nehri
Bulgaristan'da Rila Dağları üzerinde Cad Tepesi'nden doğar. dokunmatik ekran tamiri Önce doğuya doğru aka Tatarpazarcağı'ndan daha sonra Filibe'den g çer. Edirne yakınlarında, Batı Trakya'dan g len Arda ile Bulgaristan'dan gelen Tunca ça larını aldıktan sonra kuzey-güney doğrultı suna döner. Bu kesimde az eğimli bir yata içinde akar, Türkiye ile Yunanistan arasınc sınır çizer. Soldan, en büyük kolu olan E gene'yi alır (Bk, Ergene).
Meriç, Enez yakınlarında Ege Ûenizi'r dökülür. Denize döküldüğü yerin yakınlarıı da irili ufaklı birçok göller vardır Bunl< arasında en önemlisi Gala Gölü'dür.
Uzunluğunun tamamı 490 km. olan Mer Nehri'nin sınırlarımız boyundaki uzunluç 172 km.'dir.
MERİDYEN
Dünya üzerinde bir noktanın yerini belir —У/ДГ yuvarlağı üzerine çeşitli dain
ıtsupru, güneyde İpsala ilçeleri, batıda Yunanistan topraklan çevirir. Merkez bucağından başka Küplü adında bir bucağı, 23 köyü vardır.
Yüzölçümü; 359 km'
Nüfusu: 20.203, (1960 sayımı)
Meriç ilçesinin yüzey şekilleri siliktir. Topraklarının hemen yarısını Meriç Ovası ile Ergene Ovası kaplar, geri kalan kesimler yükseklikleri 130 m.'yi pek geçmiyen tepelerdir. En yüksek nokta Karayayla'da 133 metredir.
İlçe doğa! bitki örtüsü bakımından zengin sayılmaz. Bazı bodur çalılıklarla baltalıkların meydana getirdiği küçük ormancıklar bir yana bırakılacak olursa, geri kalan kesimler ağaçsız sayılır, Halkın büyük kısmı toprak işleriyle uğraşır. Tahıldan başka şeker pancarı, ayçiçeği çok miktarda ekilir. Bazı kesimlerde kavun ekimine önem verilir
Kasaba, — İlçe merkezi Meriç kasabası Meriç ve Ergene nehirleri arasında meydana gelen yarımada biçiminde, az dalgalı toprakların orta kesiminde kurulmuştur, Edirne şehrine 91 km. uzaklıktadır. dokunmatik ekran tamiri 2 mahalleden meydana gelmiştir. Nüfusu 2.000'i geçer (1960 sayımı: 2.118). meridyene «baş-meridyen» adı verilir. ipad ekran servisi Bugün artık bütün ülkeler,
Londra'da Green-wich Rasathane-îi'nden geçen me-“•idyen dairesini başmeridyen olarak kabul etmişlerdir. Böy-lece, hartalarda büyük kolaylıklar sağlanmış, meridyen daireleri numaralanmıştır. Başmeridyen sıfır derece kabul edilmiş, bundan sonraki meridyenler de sırayla numaralanmıştır.
Aynı şekilde ekvatordan başlıyarak kuze ye, güneye doğru ilerliyen birtakım daireler de varsayılır. Bunlara «paralel» denir. Böyle-ce yeryüzünde bir noktanın yeri, meridyenlerle paralellerin yardımiyle belirtilir (Bk. Enlem. ve Boylam)
MERİH (Bk. MARS)
MERIMEE, Prosper (1803 1870)
Ünlü bir Fransız yazarıdır, Eserleri Fransız edebiyatında romantizmden realizme
\ 1-/ rv, 1^1 I*
ieıv! ve Boylam)
MERİH (Bk. MARS)
MERIMEE, Prosper (1803 1870)
Ünlü bir Fransız yazarıdır. Eserleri Fransız edebiyatında romantizmden realizme geçişin en güzel örnekleri sayılır. Merimee Paris'te doğdu. Hukuk okuduktan sonra edebiyatla uğraşmaya başladı «Etrüsk Vazosu», :<Colomba», «Carmen» gibi uzun hikâyeleriyle ün kazandı. Bunlardan «Carmen»i daha sonra Bizet bestelemiş, dünyaca ünlü operasını yaratmıştır. Merimee'nin bunlardan başka tarihî romanları, tarih incelemeleri vardır İlk tiyatro eserlerini Clara Gazul takma adiyle yazrnış, sonra kendi adı altında piyesler yayınlamıştır. Bunlardan en ünlüsü «Toledo In-cisi»dir.ipad ekran servisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder