dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar bilgi

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar bilgi

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar bilgi Colornba Л, «Carrnen» rjibi uzun hiVâveieriyle ün kazandı. Bunlardan ''Carrnen»i daha sen'a Bızol bcbidomir^, dünyaca ünlü operasını ya-ralmıylır. Merimeo'nin bunlardan başka tarihî romanları, tarih incelemeleri vardır İlk tiyatro eserlerini Clara Gazu' takma adiyle yazmış, sonra kendi adı altında piyesler yayınlamıştır.
Geometride, bazı şekillerin her noktasına eşit uzaklıkta olan noktaya «merkez» denir. Meselâ bir dairenin, bir kürenin merkezi vardır. Bunların merkezleri tam ortalarmdadır. Merkezleri bulunan şekiller ve cisimler aynı zamanda simetriktir (Bk. Simetri). Bir dairede, kürede merkezin, dairenin bütün noktalarına olan uzaklığına «yarıçap» denir», içeriden dışarıya (merkezden çembere) doğru olanına da «merkezkaç kuvvet» denir (Bk. Mekanik)


Bu iki karşıt kuvveti günlük hayatımızda, hareket halindeki birçok şeylerde görürüz. Meselâ, kahveciler, ellerindeki tepsiyi savu-ra savura götürürler de tepsinin içindeki dolu çay, kahv
Merînîler (Benî-Merîn), Araplaşmış bir Zenâte Berberî ailesidir. Hanedanın ilk imparatoru, Sultan Abdülhak'tır. Merînîler, Mu-vahhitier'den devraldıkları Fas imparatorluğunu, yıkıldıkları tarihe kadar, büyük devletler arasında tuttular, 1470'ten sonra iktidara aynı ailenin Vattâsîler (Benî-Vattâs) kolu geldi. Bütün Merînî sultanları 33 tanedir. Sonuncusu VI. Muhamme
Su dolu küçük bir kovayı sapından iple bağlıyarak hızla, daire biçiminde çevirelim. Kova, çevrilme sırasında baş aşağı gelince bile içindeki su dökülmez. Çünkü bu durumda merkezkaç kuvvet yerçekiminden daha kuvvetlidir, suyu dışarıya, kovanın dibine doğru itmektedir. Merkezkaç kuvvetin bir başka örneği de otomobillerin dönemeçlerdeki durumudur. Otomobil hızla dönerken, merkezkaç kuvvetin etkisiyle, otomobil de, içindekiler de dışa doğru savrulur. Bunun için, karayollarının dönemeçleri içe doğru eğik yapılır. Böylece otomobilin savrulup devrilmesi önlenmiş olur. Dönemeçlerdeki demiryolu raylarının da dışta olanı içtekinden daha yüksektir.
Merkezkaç Kuvvet Neden İleri Gelir
Merkezkaç kuvvet, cisimlerin «süredurum» kanunundan ileri gelir. Hareket kanunlarına göre, serbes hareket halinde bulunan cisimler, üzerlerine dışarıdan her hangi bir etki yapılamazsa, harekete başladıkları yönde gitmeye devam ederler. Buna «süredurum» denir (Bk. Süredurum). Meselâ rasgele bir taş atalım. Hava, yerçekimi gibi etkiler olmasa bu taş sonsuza kadar aynı yönde gitmekte devam eder. Şimdi aynı taşı bir iple bağlıyarak hızla çevirelim. Taşın daire biçiminde dönmesini sağlıyan iptir; yoksa, taş daima ileri doğru gitmek istiyecektir. Burada taşı ileri doğru hareket etmeye zorlıyan kuvvet süredu-rumdur. bundan da «mpri^»»^'---
En Küçük Gezeğeni
MERKÜR
MERKÜR [Utarit], Güneş Sisteml'nin en küçük, dokunmatik ekran tamiri güneşe en yakın gezeğenidir. 4.842 km. çapında bir gezeğen olan Merkür'ün Güneş'ten ortalama uzaklığı 57.850.000 km.'dir Güneşe çok yakın olduğu için ya tam güneş batarken, ya da doğarken görünür. Bu yüzden gerektiği gibi incelenememiştir. Merkür'ün yerçekimi Dünya'nınkinin dörtte biri kadardır: Dünya'da 80 kilo gelen bir insan Merkür'de 20 kilo gelir. Gezeğenin yörüngesindeki dönüş hızı saniyede 47,8 km.'dir. Uydusu yoktur.
Merkür, Güneş çevresindeki dönmesini 88 günde tamamlar. Kendi çevresindeki dönmesini de 88 günde tamamladığı için, dünyadan daima aynı yüzü görülür. Merkür'ün bu iki dönmesini aynı zamanda tamamlamasından dolayı güneşe de daima aynı yüzü dönük kalır. Bu yüzden, güneşe bakan yanının sıcaklığı 340°'den aşağı düşmez. Bu ise, kurşunun erimearbonattan, dolomiden başka maddeler bui il nuyorsa, bu yabancı maddelerin renkleri' fi göre değişik renkler alır, dokunmatik ekran tamiri siyah, kurşuni, ka ^ verengı, pembe, kırmızı, yeşil, alacalı ola i «Şeker mermeri» de denilen saf merr> n beyazdır. Heykelcilikte f|cullanılan mermerli f’ genel olarak, bu cinstendir. Kırmızı merm* bu rengi veren, kalsiyum karbonatla dold billûrlarınm
Renkli mermerlere «somaki» de der Somaki mermerlerdeki yabancı madd kalsiyum karbonat ve dolomi billûrlâr arasına gelişi güzel karışmışsa, o mermer ya benekli, ya da damarlı olur. dokunmatik ekran tamiri Bu çeşih merler beyaz mermer kadar değerli sayılır sa da pek güzel, süslü çeşitleri vardır marlı mermerlerin elde edildiği yerlerio şında İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz,ge Avrupa'nın en ünlü mermer ocaklarında olan İtalya'daki Carrara ocağından kar beyaz mermer elde edilir. Leonardo da ci, Michelangelo gibi ünlü heykelciler ö'’ eserlerini bu rriermerlerle yaratmışla Mermer ateşten, sudan zarar görmedi? çok eski çağlarda yapılmış mermer 8' büyük yapılar günümüze kadar kalmış^'^ gün de anıtlarda, birçok yapılardaa yörüngesinin düzlemine göre 7“ eğiktir. Yörünge düzlemi Pluto'dan sonra en çok eğik gezeğen Merkür'dür. Dünyadan bakılınca, Ay gibi değiş'k safhalar gösterir. Yörünge düzleminin eğik olması yüzünden Dünya'dan yapılan gözlemlerde zaman zaman tam Güneş'in üstünden geçer. Bu gibi durumlarda güneşe karşı siyah bir nokta gibi görünür. Merkür'ün böylece Güneş'in önünden geçişi 3 yıldan 13 yıla kadar değişen sürelerde olur. Bu geçiş daima mayısın ilk 10 günü ile ekimin ikinci 10 gü nü sırasındadır. Gezegenin Güneş'in önünden son geçişi 7 ekim 1960'ta olmuştur. Bundan sonra 1970, 1973, 1986, 1993, 1999, 2003 yıllarında yeniden Güneş'in önünden geçecektirkezkaç (sanlı ilüj) mnl lnnu^dır r iki sıvıyı, ya da liir l<nlı < İsimle |<ir sı/ı/> k < birinden ayırmada knllaiıılnn l/ir rnnhfı^^l^f' Makinamn dönücü dalın ngır nlnn sf/mUn da katı zerrecikler in dike çZ/l'mesmi ;/»gi Makinamn lıarokcliylo meydana gelt’U i'uev kezkaç kuvvet ağır cisimlere rlafm fa/l^ yapacağından bunlar ayrılarak rljpfKy nır. Makİna bîr eleklrik motoru Ил çarkı dakikada 600-6.000 devir yapabilir Vn r üsler in İncel en meşinde kullanılan rnakıria'a rın devri saniyede 20.0001 bulur
Merkezkaç makinaları tıpta, kimya Vft br/v loji lâboratuvarlarmcla kullanılır. Kan taKid lerinde serumla plâzma birbirinden bu mv Rinalarla ayrılır. İdrar taFılillerinde de bu rrıe-kinadan faydalanılır. Bakteriyolojide ağır b<ı> terileri daha hafif olanlardan oldürmeder» ayırmak işi de merkezkaç makinasi/le yapn lir. Yağı sütten ayırmada gene böyle bir ma kîna kullanılır. SütTürk sanatçıları bu eserlerde mermeri dantelâ gibi işliyerek, ka-kabartma yazılarla, şekillerle süsliyerek, mermer sanatının en güzel örneklerini yaratmışlardır. Mermer, BatTda nasıl heykelciliğin en büyük unsuru haline gelmişse, Türkiye'de de mimarlıktaki süslemelerin en önemli unsuru olmuştur.
Mimar Mehmet Ağa, «Risale-i Mimariye» adlı eserinde Türk mimarlığında büyük bir yer tutan mermer hakkında şunları yazmıştır.
«İstanbul ve civarında çıkan mermerler paha biçilmiyecek kadar değerlidir. Malikî mermeri, «cezire-i Marmara» (Marmara Adası) mermerleri elmas gibidir. Zile mermerinin üstünde yer yer mavi benekler vardır. «Somaki» denen mermer kırmızı yakut ve akik gibidir. Yarli mermerlerimizin her biri bir cevhere benzer.»
Bugün yurdumuzun en değerli, dünyaca da tanınmış mermer ocakları Marmara Ada-sı'ndadır. Adanın kuzeydoğusundaki Saraylar köyü yakınında ocaklardan çıkarılan mermerler beyaz, irice kumludur. Çok beğenilen bir heykel mermeri olan Marmara mermerlerinden tarih boyunca birçok heykeller yapıldığı gibi, İstanbul'daki Edirne'deki mimarlık eserlerinin, camilerin çoğunda da bunlar kullanılmıştır.
ğun karşı lür. Tüfe m. ile 1 kovanda (Bk. Fişe Top rr delici», i Top). Ti misi tehl şunu). 1 füzedir, basına b vaş füze (Bk. Gl İzli n iz bırak maddey uçaksav Mernr hedefe mermik tırılaral-milerin kurşun, nur. Bc kır-çinl< delici r
MERMİ
Çeşitli silâhlarla atılan çelik, kurşun tanelere «mermi» denir. Tabanca, tüfek, makina-lı tüfek, top için ayrı cins, ayrı büyüklükte rmiler vardır.
HAYAT ANSİKLOPEDİSİ
mer», damarsız, düz beyaz mermerlere «heykel mermeri», sivri yerleri kolayca kopan mermerlere «yumuşak mermer» denir. Yurdumuzda kullanılmış olan başlıca mermer çeşitleri şunlardır:
Alaca serçegözü. — Küçük, yuvarlak benekli bir mermerdir.
Alaca somaki. — Dört çeşidi vardır.
Kurtbağrı. — Kırmızı üstüne gene kırmızı alacalı bir mermerdir.
Mermer işleri Türk mimarlığında eskiden beri önemli bir yer tutar; bu arada dünya mermer işçiliğinin eşsiz örnekleri verilmiştir. Bunları camilerimizde, çeşmelerde, sebillerde, türbelerde görebiliriz. Türk sanatçıları bu eserlerde mermeri dantelâ gibi işliyerek, ka-kabartma yazılarla, şekillerle süsliyerek, mermer sanatının en güzel örneklerini yaratmışlardır. Mermer, Batı'da nasıl heykelciliğin en büyük unsuru haline gelmişse, dokunmatik ekran tamiri Türkiye'de de mimarlıktaki süslemelerin en önemli unsuru olmuştur.
Mimar Mehmet Ağa, «Risale-i Mimariye» adlı eserinde Türk mimarlığında büyük bir yer tutan mermer hakkında şunları yazmıştır.
re milimetre ile, tüfek ve tabanca mermilerinin çapı da «kalibre» (2,54 sm.'lik uzunluğun karşıtı olan «inç»in yüzde biri) ile ölçülür. Tüfek mermilerinin hızı saniyede 300 m. ile 1.500 m. arasında değişir. Mermiler kovanda patlıyan barutun tepkisiyle giderler (Bk. Fişek).
Top mermilerinin «tahrip mermisi», «zırh delici», «izli mermi» gibi çeşitleri vardır (Bk. Top). Tüfeklerde kullanılan «dumdum» mermisi tehlikeli yaralar açar (Bk. Dumdum kurşunu). Bazoka gibi silâhların mermisi birer füzedir. Havan toplarının mermisi uçak bombasına benzer. Uzaktan idare edilen büyük savaş füzelerine de «güdümlü mermi» denilir (Bk. Güdümlü Mermi).
izli mermiler hedefe giderken arkalarında iz bırakırlar. Bu iz, mermilere konan özel bir maddeyle sağlanır. İzli mermiler daha çok uçaksavar silâhlarında kullanılır.
Mermilerin çoğu kurşundan yapılır. Ancak, hedefe çarpınca şeklini kaybetmemesi için, mermilerde kullanılan kurşun antimon karıştırılarak sertleştirilir. Çok hızla gidecek mermilerin ise
Sud kostikle, potas kostikle işlenmiş pamuk ipliğine, bu iplikle dokunmuş kumaşlara «merserize» denir. Merserize kumaşlar, parlak, dayanıklı, esnek olur. İyi yapılmış merserize eşya öylesine ipeği andırır ki, ipekle karıştırılmaması için, bazı ülkelerde, bu gibi eşyanın üzerine «merserize» yazılması şart koşulmuştur.
Merserize usulünü 1850'de John Mercer adında bir İngiliz icat etti Ancak, önceleri bu işlem kumaşın çok fazla çekmesine yol açtığı için pek tutunmadı. Sonradan kumaş, sut kostikle işlenirken gerilirse çekmediği anlaşıldı, böylece merserize usulü rağbet buldu. Merserize iplikler iyi boya tutması bakımından da çok aranırğduğuna inandıkları halde, Uyanlar Meryem'in de «ana rahminde ı^(,j sal bir işaretle» \/ücut bulduğuna inanırljf Hıristiyan din bilginleri, tarihçiler/ % yem'in hayatı, Isa'yı dünyaya getirme^/ kında değişik yorumlamalar yapmış/ardr Bu yorumlardan birine göre, Meryem,
Ünden Ümran adlı bir adamla Hunneâd/ıbir kadının çocuğudur. Babası ile arasının шп zaman çocukları olmamıştı. Bunlar çocuk istediklerinden Kudüs'teki Kutsal Ev'e yüzlsn-ni sürüp, bir çocukları olursa o mabedinhiı-metine vereceklerine andiçtiler. Bu yalvanv tan sonra Meryem dünyaya geldi. Karı-koca sözlerinde durarak, kızlarını tapınağın bekçisi olan Peygamber Zekeriya'ya verdilef Meryem, on beş yaşına gelince gene Davu* neslinden Yusuf'la nişanlandı. Ancak, düğû^ leri olmadan gebe kaldı. Bu yüzden ler arasında birçok dedikodu çıktı. Bu®
Cumhuriyeti'nde kalmıştır. Tarihî Horas merkezlerindendir. ^'1
Merv şehri Murgap ırmağı üzerinde, dg , den 172 m. yükseklikte, Karakum Çölij'|^||' ortasında bîr vahada kurulmuştur, 75.000 kadar nüfusuyla Türkmenistan'ın 3 şehridir; ahalisi tamamen Doğu Oğuz Türi^j (Türkmen )dir.
Merv, Sâsânî Iran İmparator! uğu'nda, Araplar'a geçtiği sırada çok büyük bir şehir, di, Emevîler'e karşı Abbasî ihtilâlinin başlım merkezi oldu. XI. yüzyılda tamamen bir Tüh şehri haline geldi, Selçuklular'ın en büy| merkezlerinden biri durumunu aldı. Sultat Sencer devrinde (XII. yüzyılın ilk yarısında) Büyük Türk Hakanlığı'nın başkenti derecesi ne yükseldi. Sonra Harzemşahlar'a, Moğol lar'a, Timurlular'a geçti, Özbek ve Safevî Türk İmparatorlukları arasında çekişildi. ipad ekran servisi 1 884'tı Türkmenistan'ı işgal eden Rustar AAerv'i« aldılar. Bundan sonra Rusya'ya bağlanan f hir gittikçe söndü,
MERYEM
Isa Peygamber'in annesidir. Dinî inanışl* ra göre, Davut Peygamber soyundan birit*' kızıdır, on beş yaşındayken Yusuf adında I* riyle nişanlanmışsa da daha ona varmads'' «hiç erkek yüzü görmeden, Tanrı'nın hik''^ tiyle» gebe kalıp Isa Peygamber'! getirmiştir.
Mersin
yonundan ayrılan bir demiryolu ile de Anadolu demiryolları şebekesine bağlanmıştır. Toros Dağlan'mn eteğindeki portakal bahçelerinin yeşilliği arasında kalmış olan Mersin, Akdeniz kıyılarının en güzel şehirlerinden biridir. En önemli cadde kıyı boyu giden, şehri doğu-batı doğrultusunda kesen caddedir. Düzgün bir plâna göre yapılmış olan şehrin öteki caddeleri, sokakları bu caddeye hemen hemen dik olarak inerler, birbirlerini de dik olarak keserler.
Mersin önemli bir ticaret merkezidir, nüfusu da hızla artmış, bugün 70.000'e yaklaşmıştır (1960 sayımı: 68.574). Nüfus bakımından, Akdeniz Bölgesi'nin Adana'dan sonra ikinci büyük şehridir. Deniz kıyısındaki sık yerleşme alanından başka, bahçeler arasındaki tek evlerle, dağların eteğine doğru yayılmıştır.
Mersin'de yazlar çok sıcak olur. Halkın bir kısmı yazın sıcak ve nemli Toroslar üzerindeki yaylalara çıkarlar. Bu yaylalar arasında en başta gelenleri şehrin kuzeyindeki Gözne ile kuzeybatısındaki Fındıkpman'dır. Gözne şehirden 34 km,, Fındıkpınarı 44 km. uzaktadır.
Mersin önemli bir ticaret şehri olduğu gibi endüstri hayatı da gelişmiştir. Pamuk bölgesinde bulunuşu, önemli bir limanı oluşu, işlek demiryollariyle, karayollariyle yurdun birçok kesimlerine bağlı bulunuşu dolayısiyle endüstri faaliyeti çok canlıdır. Şehirde iplik, un. -s»-ipad ekran servisi
dokunmatik ekran tamiri : dokunmatik ekran tamiri, iphone ekran tamiri : iphone ekran tamiri, samsung ekran tamiri: samsung ekran tamiri, yedek parça : yedek parça,dokunmatik ekran tamiri : dokunmatik ekran tamiri, iphone ekran tamiri : iphone ekran tamiri, lcd ekran tamiri : lcd ekran tamiri, lg ekran tamiri : lg ekran tamiri, samsung lcd ekran tamiri : samsung lcd ekran tamiri, ekran tamiri : ekran tamiri, cep telefonu teknik servis : cep telefonu teknik servis, cep telefonu ekran tamiri : cep telefonu ekran tamiri, ekran tamiri : ekran tamiri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder