dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar konu

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar konu

dokunmatik ekran tamiri ve eski yazılar konu Metabolizma faaliyeti sırasında, derhal yakıt olarak kullanılmıyan fazla yağları vücut toplayıp çeşitli yerlerinde depo eder. Bu toplanışın aşırı derecesi «şişmanlık» halinde ortaya çıkar.
Şişmanlık yalnız yağlı maddeler yennekten İleri gelmez. Çünkü vücut, bazı durumlarda, şekeri de yağa çevirir

re dönüşerek, ince barsa^tan ufacık kan ç;J 3 marlarma, oradan da karaciğere giderler K; ! raciğer, şekerin fazlasını, özel bir nişasta^ çevirerek, saklar, vücudun ihtiyacı olduk^ azar azar kana vererek beslenmeyi sağlar. dokunmatik ekran tamiri /. rica, kaslar da bîr kısım şekeri depo ederle-Vücut kendisine gereken gücün bir kısrüs, nı karbohidratların yanmasından elde ede-, Bu yanma sonunda karbon dioksit gibi, suji. Ы birtakım artıklar ortaya çıkar ki bunV da dışarı atılır.
Karbohidrat metabolizmasını «pankreaı» denilen iç salgı bezinin hormonu «insülİD düzenler. Bu hormon olmazsa şeker metabo lizması bozulur^ çünkü karaciğerin, kasların fazla şeker
yatın temel taşıdır; organlarımızı bir ma naya benzetirsek metabolizma bu makinar İşlediği maddelerin yoğrulup hal-hamur ec mesidir diyebiliriz.
Metabolizma faaliyetleri sindirim ve hai ket sırasında artar; dinlenirken azalır. Ay ca, «kalkansı bez» (tiroit) denilen iç sai bezinin aşırı çalışması metabolizmayı hızla dırır, eksik çalışması da yavaşlatır. «As (esas)m metabolizma»daki bu gibi aksaklıl lar bazı hastalıkların tanınmasına yarıyan bi belirti olabilir. Bu metabolizma aksaklıkla; vücut sıcaklığının ölçülmesiyl
Besinlerin çeşidine göre, metabolizma fa» liyetleri de çeşitlidir. Başlıcalarmı gözden çierlim:
Karbohidrat Metabolizması. — Nişastaİ! şekerli maddeler, daha ağızdan başlıyarafc sindirim mayalarının etkisiyle değişmeye lorlar. Sonunda «glikoz» denilen basit şe!<^ re dönüşerek, ince barsalçtan ufacık kan ^aradan da karaciğere giderler 1^^ fazlasını, özel bir nişastsf vücucbw
İran'ın başlıca şehirlerinden biri, Horasan eyaletinin merkezidir. Meşhet Suyu üzerinde, denizden 93Î m. yükseklikte kurulmuştur. Nüfusu 300.000 kadardır.
Meşhet Türk tarihinin en ünlü şehirlerinden biridir. Tarihî Tûs şehrinin yerine geçmiştir. Zamanla şehir olağanüstü büyümüş, az yakınındaki çok büyük bir şehir olan Nişabur ile birleşir gibi olmuştur. Harunurreşit burada ölmüştür. Şiî İmamı Ali-er-Rıza'nın «meş-hed»inin (türbesinin) burada olmasından dolayı şehre «Meşhed» adı verilmiştir. Meşhet X. yüzyılın ilk yıllarında Türkler'e (Gazneli-ler'e), 1040'ta da Gazneliler'den Selçuklular'a geçti. Tuğrul Bey bu tarihte Nişabur'da imparator ilân edildi. Bundan sonra Meşhed ile Nişabur, Selçuklu Türkleri'nin başkentlerinden biri oldu. Firdevsîler, Hayyâmlar gibi dehaları barındıran büyük bir ilim, kültür ve üniversite şehri olarak gelişti. Moğollar'dan, llhaniilar'dan Timuroğulları'na, sonra Ozbek-er'e geçti.
Meşhet, Türk ve Iran sanatının başlıca nerkezlerinden biridir. Bu arada, Timuroğul-arı'nın yaptırdığı ölümsüz anıtlar bütün aza-letleriyle hâlâ ayaktadır.
MEŞHUT SUÇLAR (Bk. SUÇLAR)
Kasaba. — İlçe merkezi Mesudiye kfrutljnnı, Melet Suyu'nun üç kolunun birle',;!i(!ll noktn yakınında dar bir vâdi tabanında kurulmuştur. Denizden 1.250 m. yüksektedir. Ordu'yu Sivas'a bağlıyan yol kasabadan geçer. ipad ekran servisi Ordu' ya 127 km. uzaklıktadır. 9 rfiahalleden meydana gelen Mesudiye kasabası 2.509 nüfuslu* dur (1960 sayımı).
MESUT I. (1096- 1155)
Anadolu Selçuklu Devleti'nin 4. hükümdarıdır. I. Kılıç Arslan'ın oğludur (Bk. Kılıç Arslan I.). 1107'de, babasının beklenmiyen ölümü üzerine 11 yaşında hükümdar oldu. Bizanslılar'la Haçlılar'dan başka, kendisine baş kaldıran Türkmen Beyleri ile de uğraşmak zorunda kaldı. İkinci Haçlı Seferi'ne çıkan Almanya İmparatoru III. Konrad'ın 75.000 kişilik ordusunu Konya Ovası'nda karşıladı, sayıca az Türk kuvvetleriyle düşmanı ezdi. İmparator, kurtarabildiği 5.000 kişiyle İznik'e zor kaçtı.
Bu sırada Fransa Kıralı VII. Louis, 150.000 kişilik büyük bir ordu ile İznik'e geldi; Almanya İmparatoru ile birleşti. Sultan Mesut bu büyük orduya karşı meydan savaşı vermeyi tehlikeli görüyordu. Haçlılar'ı Toros geçitlerine kadar çekti. Haçlılar, Toroslar'da müthiş zayiat vererek Antakya'ya sığındılar.
Sultan Mesut, 40 yaşlarındaki büyük oğlu Kılıç Arslan'ı sağlığında hükümdar yaptı (Bk
t.Trıhii клмип-t ı-sası ne кау,.. rm kudreti karşısına, halk tarafından seçilerT^ bir meclisin yetkileri de dikilmiş oldu. Artık pndişalılar, diledikleri gibi değil, Kanun-ı Esa-sî'de belirtilen usullere, esaslara bağlı olarak, yurttaşların haklarına, hürriyetlerine riayet ederek hükümet icra etmekle mükellef tutulmuşlardı.
IIMeşrutiyet. — Bir yıl bile sürmiyen Birinci Meşrutiyet devri, II. Abdülhamit'in, Mebusan Meclisi'ni dağıtmasiyle kapandı. 33 yıl sonra, aydınların ayaklanması üzerine. Ab dülhamit, yeni meclis için seçimler yapılmasını kabul ederek Kanun-ı Esasi'yi yürürlüğe koydu (23 temmuz 1908). Bu harekete, tarihimizde İkinci Meşrutiyet denilmiştir. Bu devir, şeklen ve hukukan, 1922'de İstanbul Hükümetinin tamamiyle ortadan kalkmasına kadar devam etmiştir. Ondan sonra, önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, daha sonra (29 ekim 1923'te) Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş, böylece Türk milleti, padişahlık idaresine son vererek, millî egemenlik idaresine kavuşmuştur (Bk. Osmanlı İmparatorluğu; Türkiye Cumhuriyetisu, hızı, uzaklığı, sıcaklık, yağmur durumu, buluth^ yüksekliği belirtilir.
Küçük yerlerin meteoroloji hartasını ^ parken olduğu gibi büyük bölgelerin bu hartasını yaparken de eşbasınç ye eşsıca^ eğrilerinden faydalanılır (Bk, Eşbasınç Eğ^ leri; Eşsıcaklık Eğrileri). ipad ekran servisi Eşbasınç ve eşsıca^ İlk eğrileri, barometre ve termometreden dalanılarak yapılır (Bk. Barometre; Terna^ metre).
Hava tahminlerinin doğru çıkıp çıkmama sı, her şeyden önce, tahmin edilen zamanu uzaklığına, yakınlığına bağlıdır. Uçaklar içi; yapılan hava tahminleri, genel olarak, 12saa!. lik, hattâ daha kısa bir süre İçin olur. Bu minler %95 doğru çıkar. Bir gün sonrası iç’ yapılan tahminlerin %85-90 doğru çıktığı rülmüştür. Tahmini yapılan süre uzadıkçav-nılma ihtimali artar.
Hava durumunun bilinmesi uçaklar, gef" ler için olduğu kadar günlük hayatımız İÇ' de faydalıdır. Yolculuklarımızı, kır gezinti^ rimizi düzenlemekte meteoroloji haberleriı^' faydası olur. Tarım için de hava duruınu'' önceden bilm^inpaha biçilmez dea^ri var^^'
.шеНка)йа Winst.ow yakınlarındaki dev Ыт açtığı kraterin çavı 2 km.’ye, derinliği de 170 m.'ye yakındır.
den bilinmesi birçok bakımlardan faydalı olmaktadır. Bütün önemli ülkelerin meteoroloji istasyonları vardır.
Hava Durumu Nasıl Öğrenilir
Hava durumunu tahmin edebilmek için her şeyden önce aynı anda birçok yerlerdeki hava durumunun nasıl olduğunu bilmek gerekir. Bu bilgilerin en önemlisi hava basıncı, nemlilik derecesi, rüzgârın doğrultusu ve hızıdır Bunlardan başka, bulutların cinsi, yağmur miktarı da bilinecek şeyler arasındadır.
Meteoroloji istasyonlarının en önemli aletleri «barometre», «termoemtre», «higrometre», «anemometre», «yağmur ölçekleri»dir Barometre, havanın basıncını; termometre, sıcaklığını; higrometre, havanın nemlilik derecesini; anemometre rüzgârların hızını; yağmur ölçekleri de düşen yağmurun miktarını ölçmeye yarar. Bu bilgilerin toplanmasından sonra sıra hava durumu hartasının çizilmesi ne gelir.ipad ekran servisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder